Op zoek naar een woning die naadloos aansluit bij jouw unieke levensstijl en behoeften? Misschien is het tijd om de traditionele opties te heroverwegen en te kiezen voor een maatwerk woonunit.

Of je nu op zoek bent naar een compacte oplossing voor tijdelijke huisvesting of een permanent thuis wilt creëren dat volledig aan jouw wensen voldoet, maatwerk woonunits bieden een wereld aan mogelijkheden.

In dit artikel bekijken we de voordelen van een nieuwe woonunit kopen en hoe je deze volledig naar je eigen smaak kunt inrichten. 

Wat is een woonunit?

Een woonunit is een zelfstandige en vaak mobiele eenheid die ontworpen is om als woonruimte te dienen. Het kan verschillende vormen aannemen, waaronder modulaire huizen, tiny houses en containers.

De units worden vaak gebruikt in situaties waar permanente woningen niet mogelijk of praktisch zijn. Denk aan tijdelijke huisvesting tijdens een verbouwing. Ze kunnen echter ook als permanente woonoplossing ingezet worden voor mensen die op zoek zijn naar een minimalistische levensstijl.

Wat is het verschil tussen een woonunit en een wooncontainer?

Het verschil tussen een woonunit en een wooncontainer zit in ontwerp, constructie en gebruik.

Een woonunit kan verschillende vormen aannemen en volledig worden ontworpen voor comfort en functionaliteit. Al zijn er basismodellen van 12 x 3m, 9 x 6m en 12 x 6m, zoals hier te vinden bij Dit Is Plek: Standaard 4-delige Woonset en Standaard 2-delige woonset.

Een wooncontainer daarentegen heeft altijd dezelfde afmetingen (9 x 3 meter) en is hierdoor minder flexibel voor wat betreft inrichting.

Wooncontainer

Toepassingen van een woonunit

Een woonunit kan voor verschillende toepassingen worden ingezet. Als studentenwoning, tijdelijke huisvesting tijdens een verbouwing of als kantoor in de tuin.

Woonunits kunnen volledig naar wens worden ingericht, met aanpasbare scheidingswanden. Ook kun je zelf de voorzieningen bepalen, zoals toilet, douche en isolatie.

Tijdelijke huisvesting

Een van de meest voorkomende toepassingen van woonunits is als tijdelijke huisvesting. Bijvoorbeeld tijdens een verbouwing of als tussentijdse woonoplossing tijdens de bouw van een nieuwbouwhuis.

Een tijdelijke woonunit is uitgerust met alle noodzakelijke voorzieningen, zoals aparte ruimtes, een keuken, douche en toilet. Het biedt dus een comfortabele woonruimte tijdens verbouwingswerken.

Woonunit ombouwen na gebruik

De veelzijdigheid van woonunits houdt niet op bij tijdelijke huisvesting. Gebruikte woonunits kunnen worden omgebouwd voor andere doeleinden. Enkele mogelijkheden zijn:

  • Een tuinkantoor. Gebruikte woonunits kunnen eenvoudig worden omgebouwd tot een rustige en afgezonderde kantoorruimte in de tuin. Dit biedt een ideale werkomgeving en goede afscheiding tussen werk en privé.
  • Een speelruimte voor de kinderen. Door een woonunit om te bouwen tot een speelruimte voor kinderen, hebben ze een eigen plek om te spelen, creatief te zijn en te ontspannen.
  • Een gastenverblijf. Een woonunit is zeer geschikt om her te gebruiken als gastenverblijf. Biedt je gasten hun volledig eigen accommodatie, terwijl ze toch dicht bij je in de buurt zijn.
  • Een mantelzorgwoning. Voor mensen die zorg nodig hebben, maar toch graag onafhankelijk willen blijven, kan een woonunit worden omgebouwd tot een mantelzorgwoning. Dit biedt een nabije en toch aparte ruimte voor zorgverleners om te zorgen voor hun dierbaren, terwijl beide partijen privacy behouden.
  • Een tuinhuis. Gebruikte woonunits kunnen eenvoudig worden omgebouwd tot tuinhuis. Met alle gemakken voorzien, zoals wateraansluiting en elektriciteit, is het een multifunctioneel tuinhuis. Je kunt er gereedschap, tuinmeubilair, fietsen en andere huishoudelijke artikelen opslaan.

Deze flexibiliteit maakt woonunits een duurzame en kosteneffectieve keuze. In plaats van een volledig nieuwe structuur te bouwen, kun je de bestaande woonunit aanpassen en hergebruiken.

Bovendien zijn woonunits modulair, wat betekent dat ze gemakkelijk kunnen worden uitgebreid of juist verkleind.

Je kunt gebruikte woonunits ook aanbieden voor verkoop. Zo worden gebruikte woonunits vaak ingezet als kantoorunit voor kantoren die (tijdelijk) op zoek zijn naar extra kantoorruimte.

Woonunit of gastenverblijf

Permanent wonen in een woonunit

Permanent wonen in een woonunit is niet alleen mogelijk, maar kan ook een zeer comfortabele en bevredigende ervaring zijn.

Met de juiste aanpassingen en voorzieningen, kunnen woonunits een gezellige en gastvrije leefruimte bieden. Ze kunnen worden ingericht met luxe aanpassingen zoals speciaal uitgeruste slaapkamers, aangepaste badkamers, of zelfs plafondliften.

Voorzieningen

In een woonunit kunnen verschillende voorzieningen worden toegepast, afhankelijk van het ontwerp, de grootte en het doel van de unit. Enkele veelvoorkomende voorzieningen zijn:

  1. Slaapruimte. Dit omvat slaapkamers of slaapgedeeltes, met voldoende ruimte voor bedden en opslag.
  2. Badkamer. Een badkamer met een toilet, wastafel en douche of bad. Eventueel kan hier ook een wasmachine worden geplaatst. Er kunnen ook extra ruimtes met enkel een toilet worden gemaakt. 
  3. Keuken. Een keukenruimte met een gootsteen, fornuis, koelkast en opslagruimte voor boodschappen en keukengerei. Hier kan ook elektrische apparatuur worden aangesloten, zoals een vaatwasser of combi-oven.
  4. Leefruimte. Een ruimte om te ontspannen en te socializen, met voldoende zitgelegenheid en mogelijkheden voor entertainment, zoals een televisie.
  5. Opslag. Voldoende opslagruimte voor kleding, boodschappen, huishoudelijke artikelen en persoonlijke bezittingen.
  6. Verwarming en ventilatie. Voorzieningen voor verwarming en ventilatie om het comfortniveau te handhaven, zoals een verwarmingssysteem en ramen voor natuurlijke ventilatie.
  7. Elektriciteit en verlichting. Elektrische aansluitingen voor verlichting, stopcontacten en apparatuur.
  8. Isolatie. Isolatie om de temperatuur te reguleren en geluid te dempen, waardoor het comfort wordt verbeterd.

De specifieke voorzieningen kunnen variëren afhankelijk van het type woonunit, de budgettaire beperkingen en de persoonlijke voorkeuren van de bewoners.

Personaliseer jouw woonunit met De Schans

Een van de grootste voordelen van woonunits is de mogelijkheid tot personalisatie. Dit varieert van de keuze van de kleur en de indeling van de unit tot de selectie van voorzieningen en luxe toevoegingen.

Bij De Schans is alles mogelijk. Jouw dromen worden werkelijkheid. Hieronder lichten we enkele mogelijkheden toe. Als jouw wensen er niet tussen staan, neem dan zeker contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Woonunit zelf samenstellen

Het samenstellen van je eigen woonunit begint met een initiële consultatie om je specifieke wensen te bespreken en de haalbaarheid van de integratie in het ontwerp te bekijken.

Je hebt de mogelijkheid om de grootte en indeling van je nieuwe woonunit zelf te bepalen, en je kunt voorzieningen zoals toiletten, keukens of douches plaatsen waar je maar wilt. Dit geeft je de vrijheid om een woonunit te creëren die perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften.

In aanvulling op de indeling en grootte van de unit, kun je ook aanpassingen maken zoals:

  • Bepalen waar voordeuren, binnendeuren en muren worden geplaatst.
  • Kiezen uit verschillende soorten wandpanelen.
  • Een houten vloer, duurzame vloerpanelen of andere vloer naar keuze.
  • Personalisatie met bijzondere voorzieningen, zoals decoraties, specifieke verlichting of vernieuwende technologie.
  • Speciale voorzieningen, zoals invalidentoilet, handsteunen of volledig drempelvrije woning.
Woonunit met helling naar voordeur voor rolstoelgebruik

Luxe toevoegingen voor extra comfort

Voor extra comfort en gemak kun je kiezen voor luxe toevoegingen aan je woonunit. Dit kunnen dingen zijn zoals:

  • Moderne isolatie.
  • Complete badkamer met bubbelbad, sauna of andere luxe.
  • Extra verwarmingsopties.
  • Airconditioning units.
  • Een voorgeïnstalleerde boiler.
  • Kunststof kozijnen met dubbelglas.

Deze toevoegingen kunnen het comfort en de functionaliteit van je woonunit aanzienlijk verhogen, waardoor je je echt thuis voelt. Zelfs als de ruimte wellicht enigszins beperkt is.

Praktische informatie over de aanschaf van een woonunit

Een nieuwe woonunit kopen is een belangrijke beslissing en het is belangrijk om op de hoogte te zijn van alle praktische aspecten die hierbij komen kijken. Dit omvat alles van de kosten en vergunningen tot het transport en de plaatsing van de unit.

Vergunningen en regelgeving

Een van de eerste dingen die je moet controleren voordat je een woonunit koopt, is de lokale regelgeving en de vergunningen die nodig zijn om een woonunit te plaatsen en te bewonen. Deze regels kunnen aanzienlijk verschillen per gemeente, en het is belangrijk om je hier goed over te informeren.

In sommige gemeenten is enkel een melding nodig voor de plaatsing van een woonunit, terwijl andere gemeenten een specifieke aanvraag voor een vergunning vereisen.

De maximale duur van het verblijf in een woonunit varieert ook per gemeente, met in het algemeen een maximum van twee jaar. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen en eventueel juridisch advies in te winnen. Zo weet je zeker dat je voldoet aan alle lokale regelgeving en vereisten.

Nieuwe woonunit van De Schans, compleet met buitenverlichting.

Transport en plaatsing

Het transport en de plaatsing van de woonunit is een andere belangrijke factor om rekening mee te houden. Woonunits worden door onze professionals gedemonteerd en voorbereid voor transport en op locatie met zorg op de nieuwe locatie geplaatst.

Het is belangrijk om rekening te houden met de voorbereidingen en veiligheidsmaatregelen die nodig zijn voor het transport en de plaatsing van de woonunit. Dit kan variëren van het voorbereiden van de fundering tot het controleren van de toegang tot de plaatsingslocatie.

De kosten voor het plaatsen van een kleinere woonunit variëren tussen de €900 en €1900, afhankelijk van de complexiteit van de plaatsing en de afstand van het transport.

Aansluiten van nutsvoorzieningen

Het aansluiten van nutsvoorzieningen op je woonunit is de laatste stap in het proces om de nieuwe woonunit bewoonbaar te maken.

Gelukkig zijn woonunits ontworpen om eenvoudig te worden aangesloten op dagelijkse voorzieningen via een simpel click & play systeem. Aansluiting op elektriciteit, water en gas kan dus snel en eenvoudig uitgevoerd worden zonder dat er uitgebreide installaties of renovaties nodig zijn.

Voor de aansluiting van nutsvoorzieningen kun je een aanvraag indienen via mijnaansluiting.nl. Met dit online platform kun je aanvragen indienen bij meerdere netwerkbeheerders met één enkele aanmelding. Dit maakt het proces van het aansluiten van nutsvoorzieningen op je woonunit nog efficiënter en gemakkelijker.

Veelgestelde vragen over de woonunits van De Schans

Hoe kan ik een woonunit personaliseren?

Je kunt je woonunit personaliseren door de grootte, indeling, kleur en voorzieningen aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. Je kunt ook kiezen voor extra’s, zoals moderne isolatie en aangepaste badkamers. Voeg luxe toevoegingen toe zoals airco-units of kunststof kozijnen met dubbelglas om het helemaal naar wens te maken.

Wat zijn enkele trends en innovaties in modulair wonen?

Belangrijke trends en innovaties in modulair wonen zijn duurzame ontwikkelingen, waaronder het gebruik van hernieuwbare materialen en milieuvriendelijke bouwprocessen, evenals de integratie van slimme woningoplossingen voor verbeterd comfort.

Biedt De Schans ook een tweedehands woonunit aan?

Ja, bij De Schans bieden we gebruikte woonunits aan. Dit doen we via onze zusteronderneming Thuis Aan Huis. Dit zijn modules welke via een terugkoopregeling in ons bezit komen. Het aanbod hierin wisselt regelmatig en is zeer divers door het maatwerk wat doorgaans wordt geleverd aan  nieuwe woonunits.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een nieuwe woonunit?

Het kopen van een nieuwe woonunit biedt garantie van kwaliteit, waardebehoud en kostenefficiëntie, en kan volledig naar wens worden aangepast. Het kan zelfs kostenefficiënter zijn dan het huren van tijdelijke accommodatie.

Auteur
Wessel Suijkerbuijck