In een tijd waarin flexibel werken steeds belangrijker wordt, kan een tuinkantoor de perfecte oplossing zijn voor een productieve en rustige werkomgeving. Een eigen tuinkantoor biedt de mogelijkheid om werk en privé gescheiden te houden, zonder de voordelen van thuiswerken te verliezen.

Bij De Schans kun je een maatwerk tuinkantoor ontwerpen dat volledig aan jouw wensen en behoeften voldoet. Ontdek hoe je jouw ideale werkplek in de tuin kunt realiseren en welke voordelen dit met zich meebrengt.

 • Een tuinkantoor versterkt je werkprivébalans en productiviteit door een scheiding van werk- en privéruimte.
 • Vaak kan een tuinkantoor zonder bouwvergunning gebouwd worden als het aan bepaalde voorwaarden voldoet.
 • Prefab en maatwerk tuinkantoren bieden diverse personalisatie opties, van afmetingen tot extra voorzieningen. Denk aan een toilet, keukenblok of hoogwaardige isolatie en zelfs energieopwekking via zonnepanelen.

De voordelen van een eigen tuinkantoor

De corona pandemie heeft velen van ons doen inzien hoe belangrijk een goede thuiswerkplek is. Het geïsoleerde tuinkantoor creëert een rustige werkplek waar je afgezonderd kunt werken. Je eigen kantoor dat in de tuin staat biedt de volgende voordelen:

 1. Rustige werkplek. Een tuinkantoor biedt een rustige, afgezonderde ruimte weg van de afleidingen binnenshuis. Er zijn geen huishoudelijke klusjes die je aandacht trekken of andere afleidingen.
 2. Productiviteit. De scheiding tussen werk en privé helpt de productiviteit te verhogen.
 3. Kostenbesparing. Je bent minder geld kwijt aan woon-werkverkeer.
 4. Flexibiliteit. Je bent niet gebonden aan de openingstijden van het kantoor, waardoor je flexibeler kunt werken.
 5. Waarde verhoging. Een goed ontworpen tuinkantoor kan de waarde van het huis verhogen.

Tuinkantoor bouwen zonder vergunning

Een van de grootste voordelen van een tuinkantoor is dat je in veel gevallen geen bouwvergunning nodig hebt. Dit betekent dat je je tuinkantoor kunt plaatsen zonder dat je eerst een lang en ingewikkeld vergunningstraject hoeft te doorlopen.

Het is natuurlijk altijd belangrijk om de lokale bouwregels te controleren voordat je begint met de bouw van je tuinkantoor. Informatie over vergunningen kun je opvragen bij je gemeente of doe de online vergunningcheck.

Over het algemeen mag een tuinkantoor vergunningsvrij worden gebouwd als:

 • Je het tuinkantoor in de achtertuin plaatst.
 • De hoogte minder is dan drie meter.
 • Het totale oppervlak niet meer dan dertig vierkante meter beslaat.
Tuinkantoor op het industrieterrein van De Schans
Tuinkantoor in afwachting voor transport naar de eindbestemming.

Kies het juiste tuinkantoor

Bij het kiezen van het juiste tuinkantoor is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals ruimte, functionaliteit, isolatie, en esthetiek. De juiste keuze zorgt niet alleen voor een efficiënte werkruimte, maar kan ook de waarde van je woning verhogen.

Door je wensen en behoeften zorgvuldig af te wegen, kun je een kantoorruimte creëren die perfect aansluit bij jouw werkstijl en levensstijl. Je hebt hierbij twee mogelijkheden, namelijk een prefab tuinkantoor of een tuinkantoor op maat.

Prefab tuinkantoor

Een van de populairste opties is het prefab tuinkantoor. Dit is een vooraf gefabriceerd kantoor dat kant-en-klaar in je tuin wordt geplaatst. Overweeg bijvoorbeeld een houten tuinkantoor dat een bruikbare werkruimte van ongeveer 18 vierkante meter heeft en voorzien kan worden van stroomaansluiting.

Bij het kiezen van een prefab tuinkantoor is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte in je tuin. Meet de ruimte zorgvuldig op en zorg ervoor dat het gekozen kantoor past binnen de beschikbare ruimte. Vergeet ook niet na te denken over eventuele extra voorzieningen die je nodig hebt, zoals een toilet of keukenblok.

Een tuinkantoor van 17 m2 kun je bij De Schans laten maken vanaf €49.995,- inclusief BTW.

Een maatwerk tuinkantoor

Maar wat als een standaard tuinkantoor niet voldoet aan jouw specifieke eisen en wensen? Geen zorgen, er zijn ook maatwerk tuinkantoren beschikbaar. Bij een maatwerk tuinkantoor heb je de vrijheid om het ontwerp, de afmetingen en de voorzieningen volledig aan te passen aan jouw wensen.

Wil je een tuinkantoor met een specifieke uitstraling? Geen probleem. Met een maatwerk tuinkantoor kun je precies de uitstraling creëren die jij voor ogen hebt. Daarnaast kun je alle voorzieningen die je wenst toevoegen, zoals:

 • Zonnepanelen.
 • Airconditioning.
 • Verwarming.
 • Een toilet.
 • Meubilair.
 • En meer.

Zo kun je jouw ideale werkplek creëren, volledig aangepast aan jouw behoeften.

Tuinkantoor in de maak bij De Schans
Bij De Schans leveren we uitsluitend maatwerk

Ontwerp en stijl van je tuinkantoor

Nu je weet wat de mogelijkheden zijn van een luxe tuinkantoor en hoe je het juiste tuinkantoor kunt kiezen, is het tijd om na te denken over het ontwerp en de stijl van je tuinkantoor. Bij het ontwerpen van je tuinkantoor kun je rekening houden met jouw persoonlijke stijl en voorkeuren.

 • Landelijke stijl. Kies bijvoorbeeld voor een buitenkant van hout in een lichte kleur.
 • Modern tuinkantoor. Voor een moderne look kies je voor strakke lijnen of verticale wandpanelen.
 • Authentieke uitstraling. Maak gebruik van glazen wanden om meer natuurlijk licht binnen te krijgen.
 • Zweeds design. Kies voor minimalistisch en voor lichte kleuren als je van een Zweeds design houdt.
Maatwerk tuinkantoor van De Schans
Een maatwerk tuinkantoor van De Schans, in de tuin van een van onze klanten.

Binnenruimte optimaliseren

Bij het ontwerpen van je tuinkantoor is het ook belangrijk om na te denken over de indeling van de binnenruimte. Een goed ontworpen tuinkantoor maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en kan worden aangepast aan verschillende werkstijlen.

Met slimme indelingen en multifunctionele meubels kun je de binnenruimte van je tuinkantoor optimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een slaapbank of inklapbaar bed, waardoor je tuinkantoor ook als gastenverblijf kan dienen. Door creatief om te gaan met de indeling en meubels, kun je een comfortabele en efficiënte werkplek creëren, ongeacht de grootte van je tuinkantoor.

Isolatie en comfort

Een comfortabele werkplek is van cruciaal belang voor je productiviteit. Daarom is het belangrijk om bij het ontwerpen van je tuinkantoor rekening te houden met isolatie en comfort. Goede isolatie zorgt tijdens ieder seizoen voor een aangename temperatuur in je tuinkantoor.

Met isolatiematerialen zoals minerale wol of PIR kunnen zowel de warmte als het geluid in een tuinkantoor uitstekend geïsoleerd worden. Ook het gebruik van dubbel glas helpt om temperatuur efficiënt te behouden.

Door de juiste isolatie toe te passen, blijft een tuinkantoor een comfortabele werkplek, ongeacht de externe weersomstandigheden.

Verwarming en koeling

Naast isolatie is ook de juiste verwarming en koeling belangrijk voor een comfortabele werktemperatuur in je tuinkantoor. Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar, zoals:

 • Vloerverwarming.
 • Kachels.
 • Infraroodpanelen.
 • Warmtepompen.
 • Airconditioning units.

Door de juiste verwarmings- en koelingsoplossingen te kiezen, zorg je voor een aangename werktemperatuur, ongeacht het seizoen.

Productiemedewerker van De Schans bezig met het isoleren van een tuinkantoor
Productiemedewerker van De Schans bezig met het isoleren van een tuinkantoor

Praktische aspecten van een tuinkantoor

Naast het ontwerp en comfort van je tuinkantoor, zijn er ook enkele praktische aspecten om rekening mee te houden.

Een van deze aspecten is de voorziening van elektriciteit en verlichting. Tuinkantoren zijn standaard voorzien van elektriciteit en verlichting. Voor het aansluiten op elektriciteit kan men kiezen voor:

 • Aansluiting op het openbare net.
 • Ondergrondse kabels vanuit het woonhuis zonder extra meter.
 • Een zelfstandige aansluiting met eigen meter.

Er kunnen ook sanitaire voorzieningen in het tuinkantoor worden geplaatst. het comfort en functionaliteit van een tuinkantoor. Prefab tuinkantoren kunnen specifieke wensen zoals een toilet of zelfs een badkamer en keukenblok accommoderen.

Met maatwerk tuinkantoren kun je nog extra voorzieningen zoals ledverlichting toe te voegen, kun je niet alleen de functionaliteit verbeteren, maar ook belastingvoordelen realiseren.

Duurzame materialen en energie-efficiëntie

Bij het ontwerpen van je eigen tuinkantoor is het ook de moeite waard om na te denken over duurzaamheid en energie-efficiëntie. Er zijn verschillende manieren om de ecologische voetafdruk van je tuinkantoor te verkleinen. Een van deze manieren is door te kiezen voor duurzame materialen en energie-efficiënte opties zoals zonnepanelen en sedumdaken.

Maatwerkopties met De Schans voor jouw ideale tuinkantoor

Bij het ontwerpen van je tuinkantoor heb je bij De Schans de vrijheid om het helemaal naar jouw wensen en eisen aan te passen. Met de vele maatwerkopties die beschikbaar zijn, kun je jouw ideale werkplek creëren.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een specifieke vloer, wanden, plafonds en kozijnkleur. Ook kun je kiezen voor extra voorzieningen zoals extra berging, een toilet, een douche en meer. En als je extra binnenruimte wilt creëren, kun je kiezen voor aanpassingen aan het voorportaal. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus je kunt echt het tuinkantoor van je dromen creëren.

Bijgebouw huis unit
Maatwerk tuinkantoor in de maak

De plaatsing van je tuinkantoor in de tuin

Bij het plaatsen van je tuin kantoor in je tuin zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste moet je rekening houden met de beschikbare grootte van je tuin en de mogelijkheid tot multifunctioneel gebruik van het kantoor, zodra het in de tuin geplaatst is.

Ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan de oriëntatie van de ramen in je tuinkantoor. De juiste positionering en oriëntatie van ramen is essentieel om hinder door overmatige warmte en lichtinval te voorkomen. Als de ramen van je tuinkantoor op het zuiden gericht zijn, is het aan te raden om zonwering te overwegen.

Tot slot is het belangrijk om circa 50 cm ruimte rondom het tuinkantoor vrij te houden voor onderhoud en toegankelijkheid.

Tuinkantoor in de maak
Tuinkantoor in de maak in de werkplaats van De Schans.

Klaar voor de toekomst: uitbreidingsmogelijkheden

Bij het ontwerpen van je tuinkantoor is het ook verstandig om na te denken over mogelijke uitbreidingsmogelijkheden. Misschien heb je nu genoeg aan een klein kantoor, maar wie weet wat de toekomst brengt? Door nu al rekening te houden met mogelijke uitbreidingen, ben je klaar voor de toekomst.

Een van de mogelijkheden is om te kiezen voor modulaire kantoorunits. Deze units zijn speciaal ontworpen om eenvoudige uitbreiding mogelijk te maken. Ze kunnen zelfs gestapeld worden om meerdere verdiepingen te creëren. Daarnaast kun je kiezen voor een multifunctioneel ontwerp, zodat je tuinkantoor later als gastenverblijf, praktijkruimte of zelfs homegym kan dienen.

En voor een extra dimensie aan het kantoor kun je kiezen voor de toevoeging van houten veranda’s, overkappingen of hardhouten kozijnen.

Samenvatting

Een tuinkantoor biedt tal van voordelen, van een betere werkprivébalans en verhoogde productiviteit tot een rustige werkplek in de natuurlijke omgeving van je eigen tuin.

Of je nu kiest voor een prefab of maatwerk tuinkantoor, er zijn talloze mogelijkheden om het ontwerp, de stijl en de voorzieningen aan te passen aan jouw wensen en eisen.

Door te kiezen voor duurzame materialen en energie-efficiënte opties, kun je ook bijdragen aan een beter milieu.

Kortom, een tuinkantoor is een investering in je toekomstige welzijn en productiviteit. Waar wacht je nog op?

Veelgestelde vragen

Vraag & antwoord over de maatwerk tuinkantoren van De Schans.

Wat zijn de mogelijkheden voor de indeling van een maatwerk tuinkantoor?

Bij De Schans kun je je tuinkantoor volledig naar wens indelen. Dit omvat de keuze van ramen, deuren, binnenmuren en eventueel sanitaire voorzieningen. Je kunt samen met ons team een ontwerp maken dat perfect past bij jouw behoeften.

Hoe zit het met de isolatie van een maatwerk tuinkantoor?

De tuinkantoren van De Schans zijn goed geïsoleerd, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in alle seizoenen. Dit omvat isolatie van wanden, vloeren en daken om een comfortabele werkomgeving te garanderen.

Kan ik mijn tuinkantoor later nog uitbreiden?

Ja, het is mogelijk om je tuinkantoor in de toekomst uit te breiden. De Schans biedt flexibele ontwerpen die eenvoudig aangepast kunnen worden als je behoeften veranderen.

Hoe lang duurt het om een maatwerk tuinkantoor te bouwen?

De bouwtijd van een maatwerk tuinkantoor varieert afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp, maar gemiddeld duurt het proces van ontwerp tot oplevering enkele weken tot een paar maanden.

Auteur
Wessel Suijkerbuijck