Bij De Schans kun je terecht voor op maat gemaakte units die perfect zijn voor een praktijkruimte aan huis. Of je nu een arts, therapeut, of een andere professional bent, een zelfstandige werkruimte biedt voordelen zoals flexibiliteit en privacy.

Onze units zijn volledig aanpasbaar, snel te realiseren, en betaalbaar. Wij zorgen ervoor dat jouw praktijkruimte voldoet aan alle specificaties en wensen.

De voordelen van een praktijkruimte aan huis

Het inrichten van een praktijkruimte aan huis biedt niet alleen gemak en kostenbesparing, maar ook een professionele werkomgeving. Het levert je de volgende voordelen op:

 • Werk en privé gescheiden houden. Een aparte praktijkruimte zorgt ervoor dat je werk- en privéleven fysiek gescheiden blijven, wat helpt bij het behouden van een goede balans tussen beide.
 • Aftrekpost. De kosten voor de praktijkruimte kunnen vaak als zakelijke kosten worden opgevoerd, wat fiscale voordelen kan opleveren.
 • Vaak geen vergunning vereist. Voor veel beroepen is het mogelijk om een praktijk aan huis te starten zonder dat er een vergunning nodig is, wat het proces vereenvoudigt.
 • Geen reistijd. Door vanuit huis te werken, bespaar je tijd en geld op woon-werkverkeer, wat je dagelijkse routine efficiënter maakt.

Belastingaftrek voor een praktijkruimte aan huis

Het hebben van een praktijkruimte aan huis kan fiscale voordelen bieden. De kosten die direct gerelateerd zijn aan de praktijkruimte, zoals huur, hypotheekrente, energiekosten, en onderhoud, kunnen onder bepaalde voorwaarden als zakelijke kosten worden opgevoerd. Dit betekent dat je deze kosten kunt aftrekken van je winst, wat resulteert in een lagere belastingaanslag.

De Belastingdienst stelt specifieke eisen waaraan de ruimte moet voldoen om in aanmerking te komen voor aftrek, zoals het hebben van een aparte ingang en dat de ruimte vrijwel uitsluitend zakelijk wordt gebruikt.

Mogelijke aftrekposten zijn:

 1. Huur of hypotheekrente. Een deel van de huur of hypotheekrente kan worden afgetrokken als de ruimte aan de eisen voldoet.
 2. Energiekosten. De energiekosten van de unit die als praktijkruimte wordt gebruikt, kan worden afgetrokken.
 3. Onderhoud en inrichting. Kosten voor onderhoud, reparaties en inrichting en schoonmaakkosten van de praktijkruimte zijn ook aftrekbaar.

Het is aan te raden om een belastingadviseur te raadplegen om te zorgen dat je voldoet aan alle voorwaarden en optimaal gebruik maakt van de aftrekmogelijkheden.

Thuiskantoor unit

Toepassingen van een praktijkruimte aan huis

Een praktijkruimte aan huis kan voor diverse toepassingen worden ingericht:

 1. Medische en therapeutische praktijken. Artsen, fysiotherapeuten, en psychologen kunnen patiënten ontvangen in een professionele omgeving zonder te hoeven reizen.
 2. Beauty en wellness diensten. Kappers, schoonheidsspecialisten, en massagetherapeuten kunnen hun diensten aanbieden in een comfortabele privéruimte.
 3. Coaching en consultancy. Business coaches, loopbaanadviseurs en consultants kunnen klanten begeleiden in een rustige en afgesloten ruimte.
 4. Tuinkantoor. Een praktijkruimte aan huis kan ook uitstekend dienen als tuinkantoor. Het hebben van een tuinkantoor biedt een rustige, geïsoleerde werkomgeving, weg van de afleidingen binnenshuis.
 5. Creatieve beroepen. Kunstenaars, fotografen en schrijvers kunnen een studio of werkruimte creëren waar ze ongestoord aan hun projecten kunnen werken.

Een praktijkruimte aan huis of een kantoor in de tuin biedt professionals de mogelijkheid om hun diensten efficiënt en effectief aan te bieden waarbij ze een duidelijke scheiding tussen werk en privé behouden.

Voorzieningen

Met de juiste voorzieningen kan je eigen praktijkruimte aan huis volledig worden uitgerust om professioneel en efficiënt te functioneren. Zowel de praktijkhouder als de cliënten profiteren van een comfortabele en goed ingerichte werkomgeving.

Bij De Schans worden alle units op maat gemaakt. Wij kunnen voor jou een praktijkruimte bouwen die exact voldoet aan al je eisen en wensen.

Woonunit, gastenverblijf of praktijkruimte aan huis

Eigen ingang

Onze units zijn losstaand en zullen dus een eigen opgang naar de praktijkruimte hebben. Dit zorgt voor een professionele en discrete toegang, zonder dat cliënten door je huis hoeven te lopen.

Het helpt ook om werk en privé gescheiden te houden, aangezien je je huis zal verlaten om naar je werk toe te gaan.

Voor de ingang kun je kiezen tussen een enkele deur, zoals een voordeur, openslaande deuren of een grote schuifpui.

Sanitaire voorzieningen

In de unit kan sanitair, zoals een toilet, wastafel of douche toe worden gevoegd. Dit verhoogt het comfort van zowel jou als praktijkhouder als dat van je klanten.

Eigen sanitaire voorzieningen in de unit zorgen er ook voor dat niemand gebruik hoeft te maken van je privébadkamer in je eigen huis.

Stroomvoorziening

Stroomvoorziening is essentieel voor het gebruik van apparatuur, verlichting en een internetverbinding. Onze units kunnen van een eenvoudige aansluiting worden voorzien om op het stroomnetwerk van je huis te worden aangesloten.

Je kunt echter ook kiezen voor het toevoegen van zonnepanelen op het dak. De unit zal dan zelfvoorzienend zijn als het aankomt op stroom.

Nieuwe woonunit van De Schans, compleet met buitenverlichting.

Klimaatbeheersing

Goede klimaatbeheersing is belangrijk om de praktijkruimte aan huis het hele jaar door te kunnen gebruiken. Klimaatbeheersing omvat onder andere het installeren van verwarming en/of airconditioning, maar ook voldoende ventilatie.

Kies bijvoorbeeld voor grote openslaande ramen die je op een kiertje of juist wagenwijd open kunt zetten. Er kunnen ook roosters worden geïnstalleerd, zodat er altijd verse lucht aanwezig is.

Isolatie

Isolatie helpt om de praktijkruimte energie-efficiënt te maken. We kunnen isolatiematerialen toevoegen in de vloer, de muren en het dak. Het dak kan ook voorzien worden van mos voor extra isolatie.

Daarnaast kunnen we dubbelwandig glas toepassen in de ramen. Dit zorgt niet alleen voor eenvoudige temperatuurregulatie, maar houdt ook geluid van buitenaf tegen.

Privacy

Privacy is cruciaal in een praktijkruimte. Het gebruik van melkglas of andere privacyverhogende maatregelen zorgt ervoor dat cliënten zich op hun gemak voelen en vertrouwelijke gesprekken veilig kunnen voeren.

Inrichting

Voor de vloerbedekking en de muren is alles mogelijk. Verder kunnen we inbouwkasten inbouwen voor goede opbergruimte of andere voorzieningen plaatsen die gewenst zijn.

Plaatsing en montage

De Schans biedt een full-service aanpak voor het leveren en installeren van praktijkunits aan huis. Dit betekent dat we niet alleen de unit ontwerpen en produceren, maar ook zorg dragen voor de volledige plaatsing en montage op locatie.

Ons team van specialisten zorgt ervoor dat de unit professioneel wordt geïnstalleerd, inclusief alle noodzakelijke voorzieningen zoals elektriciteit, water, en verwarming. Deze alles-in-één service zorgt voor een zorgeloze ervaring van begin tot eind, zodat je snel en efficiënt je nieuwe praktijkruimte aan huis kunt gebruiken.

Maatwerk praktijkruimte aan huis met met De Schans

Het laten maken van een praktijkruimte aan huis door De Schans biedt talloze voordelen, vooral vanwege onze focus op volledig maatwerk. Hierdoor is alles mogelijk: van het ontwerp tot de afwerking wordt rekening gehouden met jouw specifieke wensen en behoeften.

Of je nu een medische praktijk, een creatieve werkruimte of een wellness studio wilt, onze units sluiten altijd perfect aan bij je eigen wensen. Bovendien verzorgen we ook de plaatsing en montage, waardoor je zonder zorgen van je nieuwe praktijkruimte kunt genieten.

Veelgestelde vragen

Hoe snel wordt een praktijkruimte aan huis geleverd door De Schans?

De levertijd van de praktijkruimte is afhankelijk van de grootte van het project. We streven ernaar om de unit binnen een maand bij jou in de tuin te monteren en te installeren. Neem contact met ons op voor een exacte levertijd.

Heb ik voor elke soort praktijk een vergunning nodig van de gemeente?

Of je een vergunning nodig hebt voor een praktijkruimte aan huis, hangt af van verschillende factoren zoals de aard van de praktijk en de gemeente waar je woont. Het is verstandig om altijd de lokale regelgeving te controleren en contact op te nemen met de gemeente voor specifieke eisen en richtlijnen.

Kan ik bij De Schans ook een unit huren?

Nee, we leveren bij De Schans uitsluitend maatwerk units. Dit houdt in dat iedere unit wordt gemaakt op aanvraag. We hebben geen standaard modellen die we te huur aanbieden. 

Auteur
Wessel Suijkerbuijck