Een sanitairgebouw is een onmisbare oplossing voor locaties waar standaard sanitaire voorzieningen ontbreken. Van bouwplaatsen en campings tot evenementen en noodsituaties, deze flexibele en op maat gemaakte units bieden een snelle, efficiënte en duurzame manier om in sanitaire behoeften te voorzien.

In dit artikel zetten we de voordelen en verschillende toepassingen van maatwerk sanitairgebouwen op een rij, zodat je een duidelijk overzicht hebt van de mogelijkheden en de voordelen.

Wat is een sanitairgebouw?

Een sanitairgebouw is een speciaal ontworpen unit die is uitgerust met essentiële sanitaire voorzieningen. Ze kunnen zowel tijdelijk worden geplaatst of als permanente unit worden ingezet.

Sanitairgebouwen zijn ontworpen met aandacht voor functionaliteit, hygiëne, duurzaamheid en comfort. Ze kunnen volledig op maat worden gemaakt om te voldoen aan specifieke eisen, zoals rolstoeltoegankelijkheid.

Voorzieningen

Een sanitair unit kan van verschillende sanitaire voorzieningen worden voorzien. Logischerwijs van toiletten, douches en wastafels, maar ook de volgende voorzieningen behoren tot de mogelijkheden:

  • Automatische zeepdispensers en handdrogers of papierdispensers
  • Spiegels
  • Kleedruimtes met banken en kledinghaken
  • Babyverschoonruimtes
  • Handicapvriendelijke voorzieningen zoals bredere deuropeningen, beugels en verlaagde wastafels
  • Ventilatiesystemen voor luchtverversing
  • Verwarmingssystemen voor comfort in koudere periodes
  • Afvalbakken of afvalverwijderingssystemen
  • Drinkwaterkranen of watertappunten
  • Antislipvloeren voor extra veiligheid
  • Opslagruimtes voor schoonmaakmiddelen of onderhoudsbenodigdheden

De voordelen van een maatwerk sanitairgebouw

Een maatwerk sanitairgebouw biedt een flexibele en efficiënte oplossing die volledig aan jouw specifieke behoeften voldoet. Ze kunnen sneller gerealiseerd worden dan met traditionele bouw en zijn ook geschikt voor locaties waar traditionele bouwmethoden niet praktisch zijn.

Of het nu gaat om een tijdelijke sanitaire unit of een unit voor langere tijd, maatwerk sanitair units kunnen volledig worden aangepast aan de specifieke eisen van een project, locatie of doelgroep.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste voordelen van een maatwerk sanitair unit:

  • Volledig aanpasbaar. Elk aspect van de unit kan worden afgestemd op jouw specifieke wensen. Van de indeling en grootte tot de voorzieningen.
  • Snelle en efficiënte installatie. In vergelijking met traditionele bouwmethoden kunnen sanitairunits veel sneller worden geplaatst.
  • Duurzaam en milieuvriendelijk. Er zijn tal van opties voor duurzame materialen en water- en energiezuinige systemen, waardoor de ecologische voetafdruk van de unit wordt verkleind.
  • Weinig onderhoud. Moderne sanitair units worden gebouwd met hoogwaardige materialen die eenvoudig schoon te maken zijn. Ze zijn bestand tegen intensief gebruik, zodat de onderhoudskosten laag blijven.
  • Mobiel en verplaatsbaar. Sanitairunits kunnen eenvoudig worden verplaatst naar andere locaties. Hierdoor zijn ze heel geschikt voor tijdelijke situaties, zoals evenementen of bouwprojecten.
  • Rolstoeltoegankelijkheid en speciale voorzieningen. Units kunnen worden ontworpen met specifieke gebruikersgroepen in gedachten, zoals mensen met een handicap, door het toevoegen van toegankelijke toiletten en aangepaste voorzieningen.
  • Kostenbesparing. Door het gebruik van prefabricage en snelle installatie kunnen de kosten voor een sanitaire unit lager uitvallen dan bij traditionele bouwmethoden.
Sanitair unit

Toepassingen van een sanitairgebouw

Sanitaire units bieden een oplossing voor sanitaire voorzieningen op locaties waar deze anders niet beschikbaar zouden zijn. Mede door de flexibele aanpassingen en voorzieningen kunnen ze voor een groot aantal toepassingen worden ingezet. We bespreken er hieronder een aantal.

Bouwplaatsen

Op bouwplaatsen zijn vaak geen permanente sanitaire voorzieningen beschikbaar. Een sanitaire unit biedt hier uitkomst. Door de snelle levering en plaatsing en eenvoudige verplaatsbaarheid zijn deze units ideaal voor een tijdelijke bouwplaats.

Evenementen

Toilet units zijn onmisbaar bij grootschalige evenementen zoals muziekfestivals en concerten. Douche units kunnen worden ingezet voor grote sportevenementen. Zo worden alle bezoekers voorzien van de sanitaire voorzieningen die ze nodig hebben.

De flexibele inzetbaarheid zorgt ervoor dat deze units snel en efficiënt kunnen worden geïnstalleerd en ook weer worden verwijderd.

Noodsituaties

In noodsituaties zoals een vluchtelingencrisis kunnen sanitaire units snel worden ingezet om basisvoorzieningen te bieden aan getroffen gemeenschappen. Sanitaire voorzieningen helpen om de verspreiding van ziekten te voorkomen en om de gezondheid en hygiëne van de getroffen mensen te waarborgen.

Campings en recreatiegebieden

Sanitaire units zijn ook zeer geschikt om op campings te plaatsen. Het biedt kampeerders toegang tot schone toiletten en douches. Ze zijn zowel geschikt voor tijdelijke als langdurige plaatsing.

Ook in recreatiegebieden kunnen sanitair gebouwen geplaatst worden om bezoekers de mogelijkheid te geven naar het toilet te gaan, zich om te kleden of zelfs te douchen.

Sanitairgebouw op camping

Verbouwingen

Tijdens de verbouwing van je huis kan het prettig zijn om tijdelijk een sanitairgebouw te plaatsen. Terwijl de badkamer of het toilet worden gerenoveerd, kan een sanitairgebouw dienen als tijdelijke vervanging. Deze units zijn volledig uitgerust met toiletten, douches en wastafels, waardoor je toegang hebt tot alle nodige faciliteiten.

Het inzetten van een sanitair unit betekent dat je niet afhankelijk bent van de voortgang van de bouw. Zelfs als de renovatie langer duurt dan verwacht, blijven de basis sanitaire voorzieningen beschikbaar.

Militaire en defensietoepassingen

In militaire kampen en tijdelijke bases onderhouden sanitairgebouwen de hygiëne en het comfort van militairen. Ze bieden een flexibele oplossing die gemakkelijk kan worden aangepast aan veranderende operationele behoeften. 

Of het nu gaat om tijdelijke oefeningen of langdurige missies, sanitair units voor defensie zorgen voor de noodzakelijke sanitaire voorzieningen in vaak uitdagende omgevingen.

Sanitairgebouw voor defensie

Hoe wordt de water- en elektriciteitsaansluiting geregeld?

De water- en elektriciteitsaansluiting van een sanitairgebouw worden op verschillende manieren geregeld, afhankelijk van de locatie, het gebruik en de beschikbaarheid van bestaande infrastructuur. Hieronder volgt een overzicht van hoe deze aansluitingen doorgaans worden verzorgd.

Wateraansluiting

De unit wordt vooraf volledig voorzien van een buizensysteem voor schoon water en afvalwater. Tijdens plaatsing van de unit wordt dit middels een plug-and-play systeem aangesloten op het bestaande waternetwerk. In geval van afgelegen locaties wordt de unit aangesloten op tanks.

Aansluiting op het bestaande waternetwerk

Als er een nabijgelegen waterleiding beschikbaar is, kan de sanitairunit eenvoudig worden aangesloten op het bestaande waternetwerk. Dit gebeurt meestal via een ingegraven waterleiding die verbonden wordt met de unit.

Afvalwater kan via de rioolaansluiting worden afgevoerd naar het bestaande rioolnetwerk.

Afgelegen locaties

Als er in de omgeving geen mogelijkheid is om aan te sluiten of het bestaande waternetwerk, kan de unit van tanks worden voorzien.

De unit kan worden uitgerust met een interne of externe watertank die regelmatig bijgevuld kan worden door waterleveranciers.

Daarnaast wordt er een septische tank of opslagtank geïnstalleerd voor afvalwater. Deze zal periodiek moeten worden geleegd.

Elektriciteitsaansluiting

De unit wordt vooral volledig voorzien van alle benodigde aansluitpunten. Bij plaatsing hoeft de unit alleen maar worden aangesloten op het bestaande elektriciteitsnet om alles te laten werken. Voor afgelegen locaties kunnen andere oplossingen zorgen voor elektriciteit in het sanitairgebouw.

Aansluiting op het elektriciteitsnet

De meest voorkomende methode is het aansluiten van de sanitairunit op het lokale elektriciteitsnetwerk via een standaard elektriciteitsaansluiting. Dit voorziet de unit van stroom voor verlichting, verwarming, ventilatie en eventuele elektrische apparaten.

Afgelegen locaties

Voor afgelegen locaties kan stroom op een andere manier worden opgewekt. Zo kan er gebruik gemaakt worden van een generator op brandstof of er kunnen zonnepanelen op het dak van het sanitairgebouw worden gelegd.

Overwegingen

  • Veiligheid en regelgeving. Bij het aansluiten van water en elektriciteit moet altijd rekening worden gehouden met lokale bouwvoorschriften en veiligheidsnormen. Denk ook vooraf aan het aanvragen van eventuele benodigde vergunningen.
  • Waterbesparing. Bij het ontwerp kunnen waterbesparende voorzieningen worden opgenomen, zoals efficiënte kranen, douches en toiletten, wat de waterconsumptie vermindert.
  • Elektriciteitsbesparing. Moderne sanitair units kunnen worden uitgerust met energiebesparende voorzieningen zoals sensorgestuurde ledverlichting om het elektriciteitsverbruik tot een minimum te beperken.

Maatwerk sanitairgebouw kopen van De Schans

Wanneer je ervoor kiest om een maatwerk sanitair unit te kopen bij De Schans, profiteer je van op maat gemaakte oplossingen die volledig zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften en project.

Zo kunnen wij in onze ontwerpen rekening houden met duurzaamheid door middel van het gebruik van milieuvriendelijke materialen en technieken. Daarbij kunnen we op verzoek allerlei technologische hoogstandjes installeren, zoals slimme toiletten en automatische systemen.

Het ontwerp wordt volledig in afstemming met jou gemaakt en gaandeweg houden we je van de voortgang van het proces op de hoogte.

De bouw van de unit vindt plaats in onze eigen werkplaats in Roosendaal en zodra het sanitairgebouw af is, leveren we deze met behulp van aangepast transport naar de gewenste locatie.

Wil jij graag een sanitaire unit op maat kopen? Bereken dan nu wat jouw maatwerk unit kost met onze calculator. Of neem contact op voor meer informatie.

Auteur
Wessel Suijkerbuijck