Ben je op zoek naar een flexibele oplossing voor sanitaire voorzieningen op een tijdelijke of permanente locatie? Overweeg dan de aanschaf of huur van een sanitair unit.

Of je nu een bouwproject aanpakt, een groot evenement organiseert of sanitaire voorzieningen op een camping nodig hebt, een sanitair unit biedt de ideale oplossing.

In dit artikel delen we praktische tips en deskundig advies over het kopen of huren van sanitair units, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw situatie. We behandelen de verschillende soorten units, de voordelen van maatwerk versus standaard oplossingen, en de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van de juiste unit.

Wat is een sanitair unit?

Een sanitair unit is een mobiele voorziening die speciaal ontworpen is om sanitaire faciliteiten te bieden. Vooral op locaties waar permanente voorzieningen ontbreken of tijdelijk extra nodig zijn. Ze kunnen uitgerust zijn met sanitaire voorzieningen zoals toiletten, douches en wastafels.

Sanitair units worden vaak gebruikt op bouwplaatsen, evenementen, festivals, campings en bij noodsituaties. Dankzij de modulariteit kunnen ze eenvoudig worden geïnstalleerd en verplaatst.

Sanitair unit op een camping

Voordelen van sanitair units

Sanitaire units bieden een praktische, kosteneffectieve en veelzijdige oplossing voor sanitaire behoeften. Ze bieden de ideale oplossing voor zowel tijdelijke als permanente voorzieningen.

Dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • Flexibiliteit. Ze kunnen snel worden opgezet en verplaatst, wat ze ideaal maakt voor tijdelijke locaties.
  • Modulair. Door het modulaire ontwerp kunnen de units snel worden aangepast aan specifieke behoeften en configuraties.
  • Snelle oplossing. In tegenstelling tot het bouwen van permanente sanitaire voorzieningen kunnen sanitaire units snel worden opgezet en operationeel zijn.
  • Energie-efficiënt. Sanitaire units kunnen worden uitgerust met energiezuinige systemen en technologieën, zoals zonne-energie of waterbesparende apparaten.
  • Kostenbesparend. In vergelijking met de bouw van permanente structuren zijn sanitaire units vaak kosteneffectiever. Dit geldt zowel in termen van initiële investering als operationele kosten.
  • Toegankelijkheid. Sanitaire units kunnen worden ontworpen om toegankelijk te zijn voor iedereen. Door het toevoegen van voorzieningen zoals brede deuren, hellingbanen en aangepaste toiletten kun je ze rolstoelvriendelijk maken.
  • Eenvoudig onderhoud. Sanitaire units zijn ontworpen om gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.

Voorzieningen in een sanitair unit

Sanitair units kunnen worden uitgerust met diverse voorzieningen. Denk allereerst aan de mogelijkheid om toiletten, douches of wastafels te plaatsen, maar daarnaast ook extra’s zoals verwarming, ventilatie en meer.

Hier is een overzicht van de belangrijkste voorzieningen die je in een sanitair unit kunt vinden.

Toiletten

De meeste sanitair units zijn uitgerust met moderne toiletten die voldoen aan hygiënische normen. Afhankelijk van de specifieke behoeften en locatie kunnen deze toiletten verschillende technologieën gebruiken, zoals:

  • Spoeltoiletten: Meer vergelijkbaar met huiselijke toiletten, waarbij water wordt gebruikt om het afval weg te spoelen naar een opslagtank of een rioleringssysteem.
  • Chemische toiletten: Ideaal voor locaties zonder riolering. Ze gebruiken chemicaliën om afval te neutraliseren en geuren te minimaliseren.
  • Droge toiletten: Deze milieuvriendelijke optie gebruikt geen water en verwerkt het afval op een duurzame manier.
mobiele sanitaire unit

Douche unit

Je kunt ervoor kiezen een douche-unit te plaatsen waarin alleen douches te vinden zijn. Je kunt er echter ook voor kiezen een sanitaire unit te plaatsen waarbij douche en toilet worden gecombineerd.

Een douche-unit zal vooral prettig zijn op campings, bij sportevenementen of andere evenementen waar gasten langere tijd verblijven.

De douches kunnen variëren van eenvoudige installaties tot luxe voorzieningen met warm water, regelbare druk, en comfortabele cabines.

Wastafels

Wastafels zijn een standaardvoorziening in sanitair units, essentieel voor het wassen van handen en persoonlijke hygiëne. Ze kunnen uitgerust worden met:

  • Automatische kranen: Voor een hygiënische, contactloze bediening.
  • Warm en koud water: Om het gebruikscomfort te verhogen.
  • Zeepdispensers en handdrogers: Voor een complete hygiënische ervaring.

Wc unit met urinoirs

Voor evenementen en locaties met hoge bezoekersaantallen kunnen urinoirs een efficiënte oplossing bieden. Ze zijn ontworpen om het gebruik van water te minimaliseren en wachttijden te verkorten. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor drukbezochte plekken.

wc unit

Verwarming en airconditioning

Om het comfort van gebruikers te waarborgen, kunnen sanitair units worden uitgerust met verwarming en airconditioning. Dit zorgt ervoor dat de units bruikbaar en comfortabel blijven, ongeacht de buitentemperatuur.

Het is zelfs mogelijk om vloerverwarming in units toe te voegen voor een extra luxe ervaring.

Ventilatie en luchtverfrissers

Goede ventilatie is ontzettend belangrijk in een sanitaire unit om to zorgen voor voldoende frisse lucht en nare geurtjes te voorkomen. Luchtverfrissers en ventilatiesystemen dragen bij aan een aangename omgeving, wat vooral belangrijk is bij intensief gebruik.

Het is ook mogelijk grote ramen toe te voegen aan de sanitair unit, zodat frisse lucht kan doorstromen. Ramen kunnen voorzien worden van speciaal glas, waardoor er van buitenaf niet doorheen gekeken kan worden.

Elektriciteit

Sanitaire units kunnen worden voorzien van elektriciteitspunten. Hierdoor kun je zowel binnen- als buitenverlichting aan de unit toevoegen en de mogelijkheid bieden om gasten van stroompunten te voorzien. Deze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor scheerapparaten, föhns en het opladen van elektrische tandenborstels.

Nutsvoorzieningen

Een sanitair unit kan worden aangesloten op bestaande nutsvoorzieningen, zoals waterleidingen, riolering en elektriciteit. Deze voorzieningen zijn echter niet altijd aanwezig. 

In dat geval kan er gekozen worden om opslagtanks aan de unit toe te voegen voor schoon- en afvalwater. Deze tanks kunnen eenvoudig worden bijgevuld en geleegd door gespecialiseerde dienstverleners. Hierdoor is het mogelijk om sanitaire units ook op afgelegen locaties te gebruiken.

Aanvullende voorzieningen

Afhankelijk van de specifieke behoeften kunnen sanitair units worden uitgerust met extra voorzieningen zoals:

  • Spiegels en plankjes: Voor persoonlijke verzorging.
  • Kledinghaken en -rekken: Voor het ophangen van kleding tijdens het gebruik van douches.
  • Bankjes: Om op te zitten tijdens het afdrogen en omkleden. 
  • Lockers: Voor het opbergen van persoonlijke eigendommen.
Sanitair unit met wastafels en spiegels

Standaard units vs. maatwerk

Wanneer het gaat om de keuze van sanitair units, zijn er doorgaans twee opties: standaard units en maatwerk units. Beide hebben hun eigen voordelen en zijn geschikt voor verschillende toepassingen en behoeften.

Standaard units zijn vooraf geconfigureerde oplossingen die snel en kosteneffectief kunnen worden ingezet voor algemene toepassingen zoals bouwplaatsen en evenementen. Ze zijn eenvoudig te installeren en vaak direct beschikbaar, zowel om te huren als om te kopen. Hierdoor kunnen ze snel worden geleverd en geïnstalleerd.

Maatwerk sanitair units daarentegen worden specifiek ontworpen in verschillende maten en gebouwd om aan de unieke eisen en wensen van de klant te voldoen. Ze bieden flexibiliteit in ontwerp, aantal toiletten en douches, type verlichting en noem maar op. Daarbij kunnen ze worden uitgerust met hoogwaardige materialen en extra voorzieningen voor een superieure gebruikerservaring. Maatwerk units zijn alleen beschikbaar om te kopen en niet om te huren. 

De keuze tussen standaard en maatwerk sanitair units hangt af van de specifieke behoeften en omstandigheden van de toepassing. Standaard units bieden een snelle, eenvoudige en kosteneffectieve oplossing voor algemene situaties. Maatwerk units daarentegen bieden de flexibiliteit, kwaliteit en aanpassing die nodig zijn voor meer specifieke en veeleisende toepassingen.

Modulaire sanitair units

Sanitair units kunnen geleverd worden als modulair ontwerp. Dit houdt in dat ze zowel in de breedte als in de lengte aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Je kunt hierdoor eenvoudig meer sanitaire voorzieningen plaatsen.

Het is ook mogelijk de sanitair units te stapelen voor ruimtebesparing. Door het stapelen van modules kun je eenvoudig extra verdiepingen creëren, wat vooral handig is als er beperkte ruimte is op de locatie. Het stapelen van modules biedt de mogelijkheid om uitgebreide sanitaire voorziening te realiseren zonder het grondoppervlak uit te breiden.

Sanitaire units op maat bij De Schans

Of je nu op zoek bent naar een mobiel toilet, volledig sanitaire units voor een camping of tijdelijke wc-unit voor een evenement, bij De Schans bieden we oplossingen op maat tegen een scherpe prijs.

Als specialist in het leveren van op maat gemaakte sanitaire oplossingen, bieden we uitgebreide mogelijkheden om elke unit precies aan de specifieke behoeften van onze klanten te laten voldoen.

Bekijk onze eerdere projecten om meer beeld te krijgen van de mogelijkheden of neem contact met ons op om je eisen en wensen door te nemen.

Plaatsing en installatie

Bij De Schans zorgen we ook voor de installatie en plaatsing van sanitair units. De unit wordt doorgaans in zijn geheel op de locatie afgeleverd en met een kraan op de juiste plaats gezet. Tot slot sluiten we de unit aan op de beschikbare voorzieningen, zodat de unit helemaal klaar is voor gebruik.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het gemiddeld om een sanitair unit te installeren en gebruiksklaar te maken?

We kunnen een sanitair unit snel leveren. Vervolgens duurt het gemiddeld tot enkele uren na aankomst op locatie, voordat de unit volledig geïnstalleerd en gebruiksklaar is.

Zijn sanitair units geschikt voor gebruik in alle weersomstandigheden?

Ja, moderne sanitair units zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen diverse weersomstandigheden, waardoor ze het hele jaar door comfortabel gebruikt kunnen worden.

Wat zijn de onderhoudsvereisten voor een sanitair unit?

Het is vrij eenvoudig om een sanitair unit te onderhouden. Het is belangrijk om de unit regelmatig schoon te maken en verder de waterleiding en afvoer te controleren. Tot slot is het belangrijk om de elektrische systemen periodiek na te lopen. Bij De Schans worden alle maatwerk units geleverd met een onderhoudscontract.

Kan een sanitair unit worden aangesloten op bestaande nutsvoorzieningen, of zijn er speciale aanpassingen nodig?

Ja, in de meeste gevallen kunnen sanitair units worden aangesloten op bestaande nutsvoorzieningen, maar soms zijn er kleine aanpassingen nodig. Als er geen vaste aansluitingen zijn, kunnen units worden uitgerust met eigen watertanks en afvalwatersystemen.

Kan ik bij De Schans ook een sanitair unit huren?

Nee, bij De Schans zelf leveren we uitsluitend maatwerk, waardoor het niet mogelijk is om units te huren. Als je specifiek op zoek bent naar het huren van een sanitair unit, kunnen wij je wellicht wel doorverwijzen naar een van onze zusterondernemingen. Neem dus gerust contact op voor de mogelijkheden.

Auteur
Wessel Suijkerbuijck